Savaşın Sonuçlarını En İyi Anlatan Film 'Kaplumbağalar da Uçar'

Kaplumbağalar da Uçar
 Bahman Gobadi'nin yönetmenliğinde 2004'te Irak Savaşı'ndan sonra çekilen ilk Irak filmi (İran ve Fransa ile ortak yapımı) olup çekim esnasında Amerikan işgal kuvvetlerinin de desteği alınmıştır. 

 Tür: Dram 
 Süre: 95 dk. 
 Dil: Kürtçe 
 Ülke: Irak
  Oyuncular: Avaz Latif (Agrin) , Soran Ebrahim (Soran/Uydu) , Hiresh Feysal Rahman (Hengov) , Abdol Rahman Karim (Riga) 

  Teknik Ekip: Yönetmen-Senarist-Yapımcı (Bahman Gobadi) , Yapımcı (Babak Amini, Hamid Gobadi , Hamid Gavami) 

  Konusu: Amerika’nın Irak’ı işgalinden sonra Irak-Türkiye sınırındaki Kürt Mülteci kampında, arazilerdeki mayınları toplayarak hayatlarını devam ettirmeye çalışan çocukları konu edinmektedir.
  Yazardan: Ekmek bulma derdiyle düşmanın arazilere yerleştirdiği bombaları temizlediğinizi hayal edin. Bunu yaparken yedi ile on beş yaşları arasındasınız. Bundan daha kötüsü anne ve babalarınız savaşın kurbanları. Sizse yetim-öksüz olarak sağ kalan kolunuzu, bacağınızı ekmek kazanma uğruna toplamaya çalıştığınız bombalar yüzünden kaybediyorsunuz. Tabiri caizse yarım kalıyorsunuz ama yaşam ağır basıyor ve ölüme en yakın olan o işi yapmaya devam ediyorsunuz.
Birde hikayenin başka ağır bir boyutu daha var. Ama sizden bunu hayal etmenizi istemeyeceğim. Çünkü böyle zor bir yükü birkaç saniye de olsa yüklenmenizi istemem. Bu sebeple sizden sadece düşünmenizi isteyeceğim.
Henüz on dört yaşında küçük bir kız çocuğu olduğunu ve sırtınızda da bir oğlan bebeğin var olduğunu düşünün. Dışarıdan bu tabloya bakın bakalım hangi unvan bu bebek için doğru olur. Kardeş değil mi? Böyle düşündük çünkü en yakışan bu olurdu ama o küçücük kız bir anne. Evet kesinlikle yanlış duymadınız. O çocuk, o bebeğin annesi. Savaşta askerler tarafından… (Cümlenin sonuna dil varmıyor.) 
İşte böyle acı hayatları yaşayanların var olduğunu hayal edebiliyor musunuz? Her savaşın sonunda görülmesi muhtemel olan bu tablolar insanın kanını dondurmaya yetiyor. Bu filmi izlediğinizde de tüm benliğinizle savaş kavramından nefret edeceksiniz. Ayrıca hayatınızı bir kez daha sorgulama yoluna gideceksiniz.
Kaplumbağalar da Uçar filminin ismi ise eski bir Kürt hikâyesine dayanmaktadır. Anlatılanlara göre; bir nehir kenarında yaşayan bir kaplumbağa, her gün etrafında uçuşan kuşlara özenip uçmayı, nehrin diğer tarafına geçmek ister. Bu isteğini bir gün kuşlara söyler. Kuşlar da: “Uçabilirsin. Kaplumbağalar da uçar.” diye yanıtlarlar. İki kuş, kaplumbağaya bir dal uzatır ve bu dala ağzıyla sımsıkı tutunmasını söylerler. Kaplumbağa söyleneni yapar. Kuşlar havalanmaya başlar. Bu süreçte kaplumbağa hayatı boyunca görmediği bu manzara karşısında şaşkınlık ve heyecandan ağzı açık kalır. Ağzını açmasıyla birlikte dalı bırakır ve ait olduğu dünyasına düşer.
Son olarak filme tam not veriyor ve kesinlikle izlenmesini tavsiye ediyorum. Hayattaki en önemli şeyin sağlık olduğunu hatırlatarak; bedenen ve ruhen sağlıcakla kalın...

Yorumlar

  1. 👏👏👏👏👏👏

    YanıtlaSil
  2. Çok hüzünlü bir film 😔

    YanıtlaSil
  3. Bilgi için teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. 👏👏👏👏👏👏👏

    YanıtlaSil
  5. Çok iyi bir filmdi,yorumlanızda çok güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler 😊🙏 Lütfen takipte kalmaya devam edin😉

      Sil
  6. Ben üniversite yıllarımda izlemiştim çok çok hüzünlü ve herkesin izlemesi gereken bir film 😔

    YanıtlaSil
  7. Gerçekten çok güzel bir film çok etkilendim tavsiyemdir herkes izlesin.

    YanıtlaSil
  8. İzleyeceğim 👏👏👏👏👏

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fatime Zerya Önler ile Röportaj

FİLM TAVSİYELERİ

Kitaplarıma Ulaşmak İçin