Soykırımı Anlatan Efsanevi UMUDUN DİLİ Filmi

 Umudun Dili, Vadim Perelan’ın yönetmenliğini yapmış olduğu film gerçek bir hikayeden uyarlanmıştır.
 
 Oyuncular: Nahuatl Perez Biscayart, Lars Eidinger, Jonas Nay
 
 Konusu: Genç bir Belçikalı olan Gilles, diğer Yahudilerle birlikte tutuklanarak Almanya’daki bir toplama kampına gönderilir. Öldürülmek üzereyken muhafızlara Yahudi değil İranlı olduğuna söyleyerek ölmekten kurtulur. Bu yalan onu geçici olarak kurtarsa da ilerisi için sıkıntı yaratır. Çünkü Gilles, savaş sonrasında İran’da restoran açmayı planlayan Koch’a Farsça öğretmekle görevlendirilir.
 
Yazardan: Bir düşünün ölmekten kurtulmanız için Nazi subayına Farsça’yı öğretmeniz gerekiyor. İşin aslı ise sizde o dili bilmiyorsunuz. Gerçek hikayeden uyarlanmış olan bu filmde Gilles, komutana Farsça’yı öğretmeye başlıyor. Aslında öğrettiği dil kendi uydurduğu dildir. Öğrettiği kelimeleri unutmamak içinse sürekli tekrar etmektedir. Bir süre sonra kelime uydurmakta zorlanır. Aklına orada hapsedilen Yahudiler’in isimlerinden türetmek gelir. Bunu yaparken de o kişilerin isim ve soy isimlerini de ezberlemiş olur. Nazi komutanı ise her şeyden habersiz bu dili öğrenmeye devam eder.
 
 Bana göre filmin en etkili sahnesi, Amerikalılar yardıma geldikleri vakit kurtulmuş olan Gilles’e sorarlar, ‘Orada kaç insan vardı? Bildiğin isimler var mı?’ diye. Gilles iki binden fazla insanın isimlerini bildiğini söyler. Hepsi çok şaşırır. Hatta bu imkansız derler. Gilles, Belkide bir daha hiç hatırlanmayacak olan o ölen insanların isimlerini saymaya başlar.
 
  Nazi Almanya’sını anlatan filimleri her zaman çok sevmişimdir. Üzülerek hatta ağlayarak izlerim. Altı milyondan fazla insan sırf ırkı yüzünden öldü. Bu soykırım insan olan herkesin içini yakar. Baktığımızda günümüzde bu zalimlik müslümanlara yapılıyor. Oysa geçmişe bakıp ders almak lazım. 

 Bir sonraki filme kadar hoşça kalın.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fatime Zerya Önler ile Röportaj

FİLM TAVSİYELERİ

Kitaplarıma Ulaşmak İçin